DUWET KAWEN

Wednesday, 1 August 2012

Muzium Teddy Bear di Korea? Ayuhh~!!!


Annyong againnn to eberiwan..posa tak ari nih? 
Sehat tak? 

Kenal tak sapekah Teddy Bear? 
Kalo x kenal, korang golongan alien bermata 8!! 

Alolohh..comey depa
Nama teddy bear di ambil sempena nama presiden  Amerika ke-26 iaitu Theodore Teddy Roosevelt. Ada sejarah pasal cite nih tapi cite len kali lah eyh? Sebab arini nak cite pasal muzium je.. ekekekke!!!

Entrance
Terdapat 1 tempat menarik di KOREA nun (entah bila laa buleh dapat p..PTPTN x setel lagi..helppp!!!).  Selalu nya kalau sebut Korea, orang asyik cakap pasal K-POP, Seoul dan Pulau Jeju kan? Hah, ada apa sangat kat Pulau Jeju tuh? Setakat pantai pokok2...Malaysia pun banyak aihhh!! 

Kat Malaysia (Penang) kita ada Toy Museum kan...manakala di Korea (Pulau Jeju dan Seoul), diorang ada Teddy Bear Museum ok. Kat muzium segala jenis teddy bear ada. 

Muzim nih pertama kali nya di buka pada 24 April 2001. Kat muzium nih, di pamerkan segala jenis teddy bear yang dari sekecik-kecik alam hingga la ke sebesar-besar alam...besar bangunan tak la kan? 

Pameran teddy bear nih bukan sekadar letak jadi tatapan awam. Namun, kesemua teddy bear tersebut disusun mengikut kronologi peredaran zaman sejarah serta kebudayaan kat negara Korea tuh. Ada penceritaan pada setiap susunan teddy bear tuh! Malah teddy bear dari zaman dulu-dulu hinggalah teddy bear terkini dan termahal iaitu rekaan Louis Vuitton yang bernilai 226 juta won..convert duit RM.....emmm.....lalalala... convert sendiri eyh? (Matematik nih payah sket..ekekekek!! ). 
Bisik-bisik apa tuh?

Unik gak kan muzium camnih. Saya rasa cam nak buat muzium mini teddy bear plak tapi kat dalam bilik tidur je laaa...keh3..!!!

Kalo korang pernah tonton Korean Drama yang bertajuk Princess Hours, ada 1 episod diorang shoot kat dalam muzium nih. Selain tuh, kalau korang layan Running Man, cuba tengok episod 53 kalo tak salah saya la kan. Misi nya diorang kena cari pelbagai jenis teddy bear yang dikehendaki. 

Nak cite lebih-lebih, saya belum pernah pegi sana lagi kan. Kang orang cakap saya nih kecoh pulak. Tapi ada menyimpan keinginan untuk pegi ke sana..Insya Allah. Ada tak nak ikot? Boleh menabung bersama. Bagi yang dah penah pegi, meh lerr share-share pa yg patot..hehe!

So kalo korang nak tahu dengan lebih lanjut.. rajin-rajin kan lah Google dengan sebaik mungkin...jangan asyik Google gosip retis je eyh? Hehe~~!!

Jom kita tengok gambar-gambar yang saya dapat dari Pakcik Google..
Teddy bear termahal Louise Vuitton


'Mona Lisa' di teddy bear kan

'Elvis' di teddy bear kan..ekekek

Teddy bear jual-jual coklat..err yang kanan nih buatpa nih??!! Haishh~

Hah, camna? Nak pegi tak?
Saya mesti la nak....
(tapi tabung masih penuh dengan syiling)
Haha..thanks for reading.
Take care and do leave a comment
bye~

25 comments:

  1. tetibe knal pulak teddy bear nie,,xknl t tkut jd alien mta 8..haha..jum follow dya..=)..done follow red velvet

    ReplyDelete
    Replies
    1. keh3.. takot jd alien mata 8 ke? tengs folo..sy folo balek ye? lalalaaaaa

      Delete
    2. nadieya aisya , saya x bole backlink awak...tgal link kat saya ye..

      Delete
  2. banyakkk woo~ jom p...~ eekekekee

    ReplyDelete
  3. Comel Comel Comel! Teringat cerita princess hours. Wahhah ;D

    ReplyDelete
  4. comelnye..
    kena kumpul duit bnyk2 ni,nk mlwt teddy2 tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. teddy2 tuh x sabor nungu2 awk dtg sna...keh3..nti dh pegi share pics tau

      Delete
  5. wahh.. muzium mcm ni pun ade.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. best kan muzium camnih..... jom terjahhh

      Delete
  6. sy bru je lepas epi 53 RM ,ha aa ..dorang ad pegi sana ..haha :D comel je queen teddy bear

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..arini running man episode baru...jgn lupa tgok kat channel 393 One HD tau...heeee

      Delete
  7. org gila teddy bear tak boleh masuk dlm tu..:P

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. tengs folo..nti sy pegi belog awk plak ye...hee

      Delete
  9. Replies
    1. saya bru menabung..wawawaaa.... if awk pegi, share gambo tau..

      Delete
  10. nak tgk teddy bear jgk..cute!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hye awk.. awk nk pegi eyh? jom..jom...!!!

      Delete
  11. wahhh~~ comelnye~~ bleh culik 1 teddy bear,hahah!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...