DUWET KAWEN

Tuesday, 31 July 2012

Ada apa dengan nama-nama Korea?

Annyong eberiwan!!! 

Kebanyakkan orang KOREA mempunyai nama yang terdiri daripada nama keluarga di depan dan di ikuti ngan given name. 


Contoh nya LEE HONG KI
Lee = Surname / family name, Middle Name atau Given Name = Hong Ki


Dalam bahasa Korea (Hanguel), 이름 'iruem' dan 성 명 'seong-myeong' nih merujuk kepada family name dan given name. Terdapat 250 family names yang orang-orang Korea ni guna dan yang family names yang paling kerap digunakan ialah Kim, Lee dan Park. Boleh dikatakan separuh dari populasi masyarakat Korea terdiri daripada nama-nama tuh. Kalau mengikut western way, setelah perempuan berkahwin dengan lelaki..si perempuan akan menukar nama keluarganya kepada nama keluarga si lelaki kan? Tapi bagi masyarakat Korea, si perempuan perlu mengekalkan nama keluarga diorang. Cuma apabila mereka dah ada anak, nama anak perlu mengikut nama keluarga si suami tuh. Ini adalah berkenaaan dengan kepercayaan diorang bahawa mereka mewarisi ibu bapa dan nenek moyang mereka.

Teringat dulu masa saya belajar dalam Kelas Bahasa Korea, 선생 seon-saeng-nim (Teacher Jun Sang) saya tuh susah sangat nak pronounce nama saya. Sebab kat dalam kelas tuh hanya ada 3 orang je student berbangsa Melayu. So, 선생 suruh kitorang ni translate maksud nama kitorang dalam bahasa English dan dia akan bagi nama Korea untuk kitorang. Maka nya,  nama Korea saya ialah No Sang Ae yang bermaksud Cahaya Kasih Sayang. Hahh...kasih sgattt~ Sampai sekarang nama tuh melekat kat saya terutama nya kawan-kawan yang berbangsa Cina. Diorang lebih ingat dan lebih senang panggil saya Sang Ae, instead of panggil saya Nurul. Hehe...tapi saya suka orang panggil saya Ribena.. keh3.


Jom check nama Korea korang kat sini.
Sekadar suka-suka tau. Jangan ingat betul-betul pulak eyh?


Surname : Nombor terakhir dalam tahun kelahiran anda

- 0: Park
- 1: Kim

- 2: Shin
- 3: Choi
- 4: Song
- 5: Kang
- 6: Han
- 7: Lee
- 8: Sung
- 9: Jung



Middle name: Bulan kelahiran anda

- 1: Yong

- 2: Ji

- 3: Je
- 4: Hye
- 5: Dong
- 6: Sang
- 7: Ha
- 8: Hyo
- 9: Soo
- 10: Eun
- 11: Hyun
- 12: Rae



Name : Hari lahir anda

- 1: Hwa

- 2: Woo
- 3: Joon
- 4: Hee
- 5: Kyo
- 6: Kyung
- 7: Wook
- 8: Jin
- 9: Jae
- 10: Hoon
- 11: Ra
- 12: Bin
- 13: Sun
- 14: Ri
- 15: Soo
- 16: Rim
- 17: Ah
- 18: Ae
- 19: Neul
- 20: Mun
- 21: In
- 22: Mi
- 23: Ki
- 24: Sang
- 25: Byung
- 26: Seok
- 27: Gun
- 28: Yoo
- 29: Sup
- 30: Won
- 31: Sub
Farewell party Kelas Korea


Thanks for reading! Take care!




48 comments:

  1. Replies
    1. hehe..boley la... tengs komen2...yeah!!

      Delete
  2. Replies
    1. Annyong Hyun Ae Sshhi.... eheheh..sedap nama...

      Delete
  3. thu x jd nme pe? zz punye nma dlm korea : Park Hyo Ri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perghh..!! ZZ Hyori tuuu.... gempak la nama cam retis ooo.. kekeke..tengs komen sni tau..tau..syg ketat2..kah3

      Delete
  4. ala.. nama Jue x lawa.. Hehe
    Jue dah follow sini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jue dpt nma ape? meh lerr share2..tengs folo ye jue... dtg2 la salu...

      Delete
  5. hye.. my name is park hyo kyo... atau bhsa melayu pak basah kuyup.... hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow..korn komen sni..?

      hyo kyo susah nya nak sebut..lilit lidah..keh3.. tengs sudi dtg n komen2...yeahh!!!

      Delete
  6. saya Han Hyo Rim.huuhu..singgah sini dan follow..jemput singgah ye..

    http://loveprettydinda.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Annyong Hyo Rim... nama anda comel..hehe

      tengs sudi komen n folo..sy pasti folo balek..lalalala~

      Delete
  7. ish..asal nama aku jadi Park Ji Sung nie?? ke,aku yg main bola tu??

    ReplyDelete
    Replies
    1. WOW... best nya dapat nama Park Ji Sung..agak2 terer cam kapten pasukan bola sepak korea tuh tak?? waaahh~ tengs sudi komen sni ye..

      Delete
  8. Jung Soo Ah..mahal nama nie..korean style..huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suh Ah tuh maksud nya air yang cantik.. hehe

      Delete
  9. Replies
    1. Wow... sally da jadik hye woo.. hehehe...

      Delete
  10. choi je jae.. cam plek je..ahaks

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..ha'ah kan..kalo choi jae je tuh ok gak... jae tuh maksud nya "talent"..hoho

      Delete
  11. Replies
    1. wahh..cam nama penyanyi je.. sung si kyung...eekekke

      Delete
  12. Jung Soo Ae.. *bajet korea kejap*

    p/s: best nye blaja bhs korea.. nk jugak! hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. soo tuh mksudnye air... ae tu mksd nye cntik/syg

      Delete
  13. untung la dapat belajar bahasa korea..hai saya kim dong won. HEEE xDD

    ReplyDelete
  14. yosh! park hyo yoo.. perghh aku terasa sangat korea...*terus setting rambut cam TOP Bigbang*

    aku suka gila entry ang nih..hahaha *sambil nyanyi lagu Lies*

    ReplyDelete
    Replies
    1. perghhhh...minat TOP eyhhhh....???? entry ni besa2 jaa..wawawawaa

      Delete
    2. wep, apa maksud nama aku tuh? kalo best, aku nak pakai..mbhahaha.. nak letak kat kad matrik..

      Delete
  15. Hoho. bestnya tau nama korea. seronok tak kelas korea? rasa mcm sem depan nk ambil elektif korea language la. hihi~

    ReplyDelete
    Replies
    1. best la klas tuh..
      dpt byk adiah dr korea sb lecturer nye dtg dr korea... xrugi blajo..hana blajo la gak...hihi

      Delete
  16. diera pon nak jugak lah.. ^_^
    hahaha..
    name diera dlm bhse korea, "shin hye in"..hahaha cam pelik je..de maksod ke nme diera tu.. ^_^
    btw, thanks for nice sharing si cantik manis ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hye diera..tengs sudi dtg sni n komen2 en3 yg x sebrapa neh..

      setahu sy 'hye' tu maksud nya wisdom, intelligence..manakala 'In' maksudnya 'humanity'..so pabila di translate bahasa kita...orang yang bijaksana lah...yehahaaaa~

      Delete
  17. 8, 1, 11 = sung yong ra...bhhaahha lol :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. annyong, torres! eh salah, yong ra..huhu
      sedap nama ang, yong ra..haha

      Delete
    2. annyong park hyo yoo! bhahaha nama aku dh bunyik mcm nama mpuan sudah :P

      Delete
    3. leakedknowledge + amirul : hehe..ha'ah cam nma pompuan...yong ra..keh3

      Delete
  18. Nama saya Park Je Kyo. Selamat berkenalan. (korea sangattttt hahaha)
    Eh, apa meaning die eh?

    ReplyDelete
  19. Sung Eun Sup ... apa maksud dia ??

    ReplyDelete
  20. park sang ae.......asyik nama yg nie jer.......takdir kot

    ReplyDelete
  21. Song hyo ah ... Mcm artis pulak..haha..gurau jer

    ReplyDelete
  22. Jung hyun rim....apa maksud dia ae?

    ReplyDelete
  23. Jung hyun rim....apa maksud dia ae?

    ReplyDelete
  24. alaa.. tak cantik la name Korea saya. Shin Hyo Ah. ha ha. tp xpe, ada "Hyo" feeling Song Ji Hyo lah I xD

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...